Ad image

Ali Göksoy: Yat Sektöründe Ciddi Bir Yükseliş Var

 

IMG 1164 300x168 1

Türkiye Yat Kaptanları ve Derneği tarafından üçüncüsü düzenlenen Yachting Sector, 2 ile 5 Kasım arasında Bodrum’da gerçekleşti. Deneyimli bir Kaptan olan Ali Göksoy, sektörün iyiye gittiğini belirtirken, yeni kaptanlara çok güzel mesajlar verdi.

Sektör Arası Sınıflandırmalar Yapıldı

“Öncelikle kendimi tanıtayım; 35 yıllık bu sektörün içerisinde çalışan, daha önce gemi tecrübesi olan bir kaptanım. Mesleğimiz emekleme döneminden sonra şu an da yürüme döneminde. Emekleme döneminden itibaren uzun bir süreç geçmiş gibi gözüküyor ama denizcilik sektörü her gün kendini geliştiriyor. Şu anda ülkemiz dünyanın 4. denizci yetiştiren ülkesi. 2021 değerlerine göre 130 bin denizcimiz mevcut. Bunun 3 bin tanesi yurt dışında. Denizciliğimiz gelişirken klâsifikasyonlar da oluşmaya başladı. Artık yat sektörü bu klâsifikasyonda diğer gruplardan ayrıldı. Balıkçılık sektörü, balıkçılık kaptanı, diğer sektörler, bu sektörde ayrıldı. Gemi kaptanı tabir ettiğimiz büyük commercial gemileri kullanan kaptanlar ayrıldı.”

Bu Etkinlik Diğerlerinden Çok Farklı

“Yat sektörü uzun süredir benim de takip ettiğim ama hiçbir zaman içine girmeye fırsat bulamadığım bir dernek ve derneğin organizasyonu. Müthiş bir organizasyon. İlk kez bu kadar güzel bir organizasyonda bulunduğum için de kendimi şanslı hissediyorum. Uzun süre yurt dışında bu organizasyonlara katıldım. İnanın, oradaki organizasyonların temel amacı ülkelerin kendi çıkarları için tekne satmak ama burada, bu derneğin yapmış olduğu şey; kaptanlara yönelik, yani kaptanların eğitimine yönelik, kaptanların gelişmesine yönelik. Belki de içerik anlamında dünyanın sayılı bir organizasyonu olmuş. En kısa zamanda ben de üye olacağım.”

Sektörün Tüm İhtiyacı Tek Bir Etkinlikte Toplanmış

“Denizcilik sektörümüz hızla ilerliyor. Yaklaşık 100 tane okulumuz mevcut denizcilikle ilgili. Özel veya devlet okulu ve kurslar adı altında toplanan 100 tane okulumuz mevcut. Bunlardan her sene denizcilik sektörüne ciddi bir giriş var. Sektör sürekli kendini yeniliyor. Her gün ciddi bir yükseliş var ve bu yükselişi kaçırmamak için de böyle organizasyonların olması, bu organizasyonların sık olması – ki bu dernek bunu başardı- her sene bu organizasyonları daha da ileriye götürdü. Sektörün ihtiyacı olan tüm gereklilikleri, acente hizmetleri, servis hizmetleri, sigorta hizmetleri, avukatlık hizmetleri hepsini bir arada görmek gerçekten bir denizci için inanılmaz bir nimet.”

Kaptan Yaş Aldıkça Güvenilirliği Artar

“Gelecek için yat sektörünü neler bekliyor? Gelecekte bizler için daha neler daha önem taşıyacak? Evet, hep bildiğimiz klâsik bir söz. Cem Yılmaz’ın da dediği gibi eğitim şart. Bu sektörde eğitim kesinlikle şart. Dünyada sayılı meslekler vardır; kaptanlar yaş aldıkça, doktorlar da böyle güvenirlikleri artar çünkü okuldan mezun olduğunuz zaman belli bir yere kadar bu eğitim alıyorsunuz ama bu sektör tecrübeyle büyüyor. Tecrübe için başkasının yapmış olduğu hatalardan ders almak kişi için önem taşıyor. Yat sektörü bu açıyı çok hızla kapatıyor. Burada sadece çay içelim, kahve içelim değil. Sektörün alt destekçileri, alt kategorisinde denizcilik sektörüne hizmet verenleri, yatçılarla bir platformda buluşturmak dahiyane bir fikir gibi gözüküyor ve hakikaten bunun böyle olduğunu da bugünkü bu toplantıda görmüş olduk. Emeği geçen bütün arkadaşlara gerçekten çok teşekkür ediyorum.”

İyi Bir Kaptan Olmak İçin Kendinize Yatırım Yapın

“Eski bir denizci olarak, sektöre yeni girecek kaptan arkadaşlara tavsiyeler; çok iyi bir işe talipsiniz, hepiniz büyük teknelerde kaptan olacaksınız. Kaptan sevk ve idareden değil bizim sektörde, yalnız sevk ve idareden değil. Kaptan bir showmen, kaptan organizatör, kaptan bir teknisyen ve bunu anladığınız zaman yapmanız gereken tek şey var; her gün kendinize bir değer katmak. Yani kendinize bir yatırım yapmanız gerekiyor. Şöyle bir istatistik vermek istiyorum; 130 bin kişi bu sektörde, 4922 sayılı yasaya göre denizde kürekten başka kuvvetle yürütülen araçlara tekne diyoruz. Bunları yönetene gemi adamı diyoruz, gemiyi yönetene sevk ve idare edene kaptan diyoruz. Eğer siz kaptan olmak istiyorsanız, yapmanız gereken çok basit bir şey var; kendinize yatırım yapacaksınız. Kendinize yatırım yapacaksınız! İnsanlar çalışarak yorulabilirler. Bedensel çalışma 10 dakikada kendini tamir eder. Ruhsal olarak kendinizi kötü hissettiğinizde işte bu almış olduğunuz eğitimler sizlere çok destek olacak. Tek tek söyleyebileceğim konu; kendinize yatırım yapın. İşin büyüğü, küçüğü yok. Yani 4922 sayılı yasa bunu net özetlemiş. Her teknenin bir kaptanı var. Teknenin küçüğü, büyüğü yok. Kaptanın büyüğü, küçüğü yok. Eğitimli, eğitimsizi var. Eğitimli bir kaptan olun. Kendinize yatırım yapın.”

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap