Suzuki ve Motor Dünyası

 

Motosikletleriyle ün salmış Suzuki’nin tekne motorları da dahil olmak üzere birçok motor ürünü ile alakalı üretimi mevcut.

Dıştan Takma Suzuki Motor

Konu tekne motorları olunca da adından sıkça söz ettiren Japon merkezli şirket Suzuki’nin çok fazla tekne motoru model seçeneği bulunuyor. Biz bu yazımızda Suzuki’nin en güçlü dıştan takma motoru 4.4 litrelik, V6 motoru ile 350 hp güce sahip DF350A’yı inceleyeceğiz.

suzuki

DF350A

Japon şirketin bünyesinde bulundurduğu tüm dıştan takma motorlar gibi DF350A da dört zamanlı bir motor. Bu dıştan takma motorların çoğu farklı şaft uzunluklarına sahiptir ve sahip oldukları şaft ne kadar uzunsa makinenin ağırlığı da o kadar artar. DF350A’nın 25 inçlik (330 kg ağırlık) ve 30 inçlik (339 kg ağırlık) iki seçeneği bulunuyor.

Teknelerde tercih edilecek motorların ağırlıkları da tıpkı arabalarda olduğu gibi hız noktasında önem arz ediyor. Bu nedenle tercih edilecek motorun beygir gücünün fazla ama ağırlığının az olması tekne sahibi için avantaj. Tam bu noktada; uzun süre ar-ge çalışması yapan Suzuki, DF350A’yı geliştirdi. 727 kg ağırlığa sahip motor 350 beygir güç sağlıyor. Suzuki’nin bir başka tekne motoru modeli olan DF300BMD ile karşılaştırıldığında hem 30 kg daha hafif hem de 50 beygir daha fazla güce sahip. Bu da teknenin daha hızlı gitmesine katkı sağlayan bir detay.

Motorun Performansını Artıracak Detaylar

Bir motorun performansını etkileyen bazı faktörler vardır. Pervane tasarımı, dişli tasarımı, motor montajı vb. faktörler, motorun sahip olduğu ‘su tutuşunu’ etkiler. Suzuki bu nokta da işini şansa bırakmamış. Uzun bir süre dıştan takmalı motorun sahip olduğu gücün gerçekten hıza dönüştüğünden emin olmak adına çeşitli gözlemler ve testler yaptı. Krank vitesinin yerini değiştirerek, motorun ağırlık merkezini kaydırdı ve bu noktada oluşan çeşitli sorunlara çözüm üretmiş oldu.

suzuki

DF350A’nın Ekstra Donanımları

Suzuki, dıştan takmalı bir motordan en yüksek verimi alabilecek şekilde üretim yapmış. Tekneyi daha akıllı hale getirecek tasarımlara imza atmış.

Motorun dayanıklılığını artıracak şekilde vuruntu sensörü monitörü kullanarak yanma sürecini takip etmiş. Böylece elektronik kontrol modülünün işini yapmasına yardımcı olan bir sistem ortaya çıkarmış. Bir diğer ekstra özellik ise; dıştan takmalı motorun drive-by-wire kontrol sistemi ile destekleniyor olması. Bu ne işe yarıyor derseniz: sistem, motorun vites değiştirme şeklini yumuşatarak manevra kabiliyetini artırıyor.

Suzuki’nin diğer motorlarında da bulunan ve yakıt ekonomisini optimize ederek; yakıt ekonomisini iyileştirmeye çalışan ‘yalın yanma kontrol sistemi’ DF350A’da da kullanılmış. Tabii bu sisteme rağmen ortaya çıkacak gerçek sonucun, dünyadaki yakıt ekonomilerinin değişimleri sonucunda ortaya çıkacağını unutmamak lazım…

 

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir