Yelken İçin Uygun Kıyafetler Nelerdir?

 

Sporcunun rahat edebilmesi için doğru kıyafet seçimi yapmak gerekir. Hava şartlarına uygun giyinmek konfor ve güvenlik bakımından teknede daha rahat olmamızı sağlar. Uygun kıyafet seçimiyle iyi bir donanım olduğu sürece yelkeni yılın her günü ve her mevsimi kullanılabilir.

Yelkende özel kıyafet giyilmesinin sebebi rüzgâr ve soğuk havayla mücadele edebilmektir. Kıyafetin sporcunun vücut ısısını koruması, teri üzerinde kurutmadan diğer katmana geçmesini sağlaması gerekir.

Teknede kullanılacak kıyafetler seçilirken kıyafetin içinde rahat olunmasına, hava koşullarına ve yelkene uygun seçimler yapmaya özen göstermelidir. Bahar ve yaz döneminde şort ve tişört kullanılması önerilirken; sonbahar ve kış döneminde, soğuğa ve yağmura dayanıklı yelkenli tulumu ve ceket kullanılması uygundur. Yelken yaparken kalın kıyafetler giymek yerine çok katmanlı ince giysiler tercih etmek daha doğrudur. Giysilerin arasında kalan hava, vücudu izole ederek ve soğuktan korunmayı sağlar. Kat kat kıyafetlerde en üste giyilenin önü ve koltuk altının fermuarlı olması ısı kontrolünü kolaylaştırır.

Yelkende Kıyafet Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Öncelikle alt ve üst olmak üzere iki ana başlıkta incelemek doğru olur. Üst bölge için dört kat kıyafet giyilmelidir. İlk kat kıyafetin amacı vücutta ikinci bir deri görevi görmektir. İlk kat kıyafetin teri dışarı verebilmesi gerekir. Bu yüzden kumaş tercihi sentetikle yün karışımı ya da termoplastik bir madde olan polipropilen olmalıdır.

İlk kata göre daha bol olan ikinci kat kıyafet sıcak havalarda çıkarılır. Bu giysinin amacı boynu ve bilekleri soğuk havadan korumaktır. Ilık havalarda ise son kat olarak polar veya kazak kullanılabilir. Son kat olarak da fermuarlı, suya dayanıklı ve nefes alabilen mont tercih edilmelidir.

Alt kıyafetler pantolon ve içlikten oluşur. Pantolon altına giyilen termal içlik, soğuk iklimlerde tercih edilmelidir. Sentetik ve yün karışımı olması vücudun ısınmasını kolaylaştırır. Pantolon olarak sıcak havalarda keten, soğuk havalarda da yağmur ve kara dayanıklı nefes alabilen kumaş tercih edilmelidir. Son olarak bere, eldiven, tozluk ve çorapların ısı kaybını önlemesi için özel olarak seçilmesi gerekir. Kumaşın su geçirmez özelliğe sahip olması temel şarttır.

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir