Ad image

İlk Kadın Römorkör Kaptan Gizem Turan Oldu

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde yaşanan bir ilk ile bir kadın kaptan göreve başladı. Kıyı Emniyeti Müdürlüğü’nün ilk kadın römorkör kaptanı bayrağını taşıyan Gizem Turan, İstanbul Teknik Üniversite’den mezun.

gizem turan 2 300x184 1İzmir’de doğan ve 2009 yılında öğrenim hayatına İstanbul Teknik Üniversitesi’nde devam eden Turan, burada Denizcilik Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğini kazanarak, denizlere ilk adımını atmış oldu.

Okuldaki zorunlu stajını konteyner gemisinde tamamladıktan sonra diğer stajını tanker gemisinde tamamlamayı tercih etti. Konteynerde görev yapmayı kendine daha uygun bulan Turan, kariyerinde bir karar vererek bu alanda ilerlerdi. Böylece, özel bir denizcilik firmasında görev yapmaya başladı.

Yıllarca bu firmada görev yapan Turan, zorunlu hizmetini de tamamlayarak görevinde yükselmek için sınavlara girdi. Sınavların başarıyla veren Turan bu sayede 2. kaptanlığa yükseldi. 20 ay süren 2.kaptanlık hizmetinin üzerine özel bir tersanede 7 ay boyunca tersane kaptanlığı yaptı.

Daha sonra gözünü Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne çeviren Turan, bir ilki başararak römorkör kaptan olarak göreve başladı. Bu konuda diğer kadınlara da yol gösterdiği için mutluluğunu dile getiren Turan, “ Umarım, başkaları için de yeni bir bakış açısı olur. Sektördeki kadın sayısı giderek artıyor. Başlangıçtaki kadar az değil. Kadınlar artık bu mesleği daha çok tanıyor ve daha çok içinde olmak istiyor ama yine de kadın istihdam eden şirket sayısı az. Her şirket kadın çalıştırmayı kabul etmiyor. Kıyı Emniyeti bir devlet kurumu olarak buna öncü olduğu için tüm firmalar adına da güzel bir gelişme” şeklinde konuştu.

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap