Ad image

Balon balığı kuyruğu getirene 5 TL!

Kızıldeniz’den buraya doğru göç eden balık türleri, çeşitlilik olarak çok güzel bir canlılık sunsa da bazen göçmen balıkları ülkemizde ağırlamak balıkçılara zarar olarak dönebiliyor. Kuşkusuz ki bu balıkların başında balon balığı geliyor.

Kızıldeniz’den gelen ve ülkemize ilk gelişi 2003 yılı olarak bilinen balon balığı, balıkçıların sabrını taşırmışa benziyor.

Balıkçılar, balık tutmak için denize atılan ağlardaki balık yemini yiyen ve ağları parçalayan balon balıklarına karşı tedbir almaya başladı.

Özellikle ağların parçalanmasından şikâyetçi olan balıkçılar için balon balığı avı başladı. Bundan sonra balon balığı kuyruğu getiren herkese kuyruk başı 5 TL ödeme yapılacak. Antalya’da başlayan uygulama sayesinde birçok balıkçı balon balığını görevlilere teslim etmeye başladı.

Balon balığına bakış

Dediğimiz gibi balon balığı fazlasıyla tehlikeli bir tür.

Balon balığı Doğu Akdeniz’de ekolojik döngü içerisinde en fazla yere sahip olan on balık türünden biri. Balon balığı, dokunaçlarında bulunan tetrodotoxin (TTX) adı verilen ve sinir sistemine etki eden bir zehir taşıyor ki bu da siyanürden bin kat daha etkili bir zehir. Bununla beraber, kendi türünü bile yiyen balon balığı ayrı zamanda balıkçı ağlarına da ciddi zararlar vermesi ile meşhur. Bu durumu Kıbrıs Güney Rum Kesimi, Lübnan, Yunanistan gibi balıkçılar da yaşıyor.

Balon Balığının Etkilerinin ve Alternatif Değerlendirme Yöntemlerinin Saptanması Projesi kapsamında yapılan saha araştırmalarınca; balon balıklarının, balıkçılığa verdiği zararın 2014 yılına kadar 5 milyon Euro olduğu tespit edildi.

YACHTLIFE&TRAVEL

 

Yorum yap