Ad image

Ekomavi, Ekobot Elektrikli Tekne Projesiyle Farkındalık Yaratıyor

 

Ekomavi, getirilen yeni düzenlemeleri takip ederek, içme suyu temin edilen göl, gölet ve kanallarda çevreyi kirletmeyen doğa dostu elektrikli çözümler üretmeye 7 yıl önce başladı. İlk olarak Muğla’nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesinde Dalyan Kanalında ve Ula ilçesi Akyaka Mahallesi Kadın Azmağında Ar-Ge çalışmalarında bulundu. Ekobot projesi kapsamında üretilen “Yalı Çapkını 1” isimli elektrikli tekne 2017 yılında suya indirildi. Yalıçapkını 1 ile Dalyan kanalı ve Akyaka Kadın Azmağında 3 yıl boyunca ARGE çalışması yapıldı. Yalıçapkını 1 teknesi, ARGE çalışması tamamlandıktan sonra Türkiye’de içme suyu havzalarından biri olan Sapanca Gölünde seyrine başladı. Elektrikli tekne halen Sapan Gölünde hizmet veriyor.ozleyis cakir emek marin 300x169 1

Üzerinde uzun süre çalışılan Ekobot projesi beraberinde birçok titiz detay da barındırıyor. Bedensel engele sahip bireylerin de hatırlandığı ve iç tasarımı buna göre şekillenen teknede, ayrıca cam zemin sayesinde deniz altı rahatlıkla seyredilebiliyor. Doğa dostu da olan elektrikli tekneler, enerji için solar sistemlerden ve rüzgar enerjisinden yararlanıyor.

60 yılı aşkın bir süredir denizcilik sektöründe hizmet veren Emek Marin’in bir alt kuruluşu olan Ekomavi, bu tecrübeyle beraber, teknelerin elektrikliye dönüşümü adına her tekneye özgü çözümler sunuyor. Tekne yapılarına göre sunduğu alternatif elektrikli motorlarla üreticilerin çözüm ortağı olmaya da başladı. Combi Outboards’un Türkiye distribütörü olan Ekomavi; içten takma, dıştan takma, Pod, hibrit ve jetdrive motor sistemlerini bu çözümlere dâhil ediyor.

ELEKTRİKLİ YATLAR VE DENIZ ARAÇLARI İÇİN 3 YIL ARAŞTIRMA YAPTIK

Elektrikli tekne projesini hayata geçirmek için 3 yıl AR-GE yaptıklarını belirten Ekomavi’nin sahibi Özleyiş Çakır, “Akyaka’da 1 yıl yaz-kış olmak üzere su debisi akışı takip edildi. Bundan alınan sonuçlardan yola çıkarak teknenin motor ve akü seçimleri yapıldı. Yalıçapkını 1 isimli teknemizde fırçasız motor(manyetik motor) ve lityum akü kullanıldı. Bu kullandığımız kaliteli ve doğru ürünler sayesinde Akyaka çalışmasını başarıyla tamamladık. Aynı tekneyle Dalyan kanalda iki yıl boyunca seyirler yaptık. Bu çalışmalarımızın başarılı sonuç vermesinden sonra projemizin Ar-Ge kısmını tamamlamış olduk. Bu yapmış olduğumuz çalışmalar Dalyan ve Akyaka içindi. Deniz araçlarının çeşitliliği bizleri deniz araçlarının yapılarına göre alternatif motor çeşitlerine ve motorların montaj şekillerine yönlendirdi” şeklinde konuştu.

TEKNE GÖVDELERİNİ HESABA KATARAK NASIL ENERJİ TASARRUF EDERİZ?

ekomavi elektrikli tekne 300x169 1

Projenin ana noktalarına değinen Özleyiş Çakır, “Düşündüğümüz başlıca ana noktalardan biri elektrik enerjisini en iyi şekilde kullanmak için tekne gövde yapılarında sürtünmeleri ve bundan doğan enerji kayıplarını azaltmaktı. Böylelikle enerjiyi en verimli kullanma prensibiyle daha uzun ve daha ekonomik seyirleri hedefledik. Gezi teknesi, hizmet teknesi, özel yat tasarımları gibi aldığımız taleplerde onlara uygun motor çeşitlerini kullanıcının hizmetine sunduk. Bu teknelerin kullanım amacına göre gövde yapılarını seçerek verimliliği en üst seviyeye çıkardık.”

TÜRKİYE LİTYUM AKÜLERİ ÇOK UYGUNA ÜRETIYOR

Ekomavi’nin Imecar Akü ile yaptığı ortak çalışmalarla akü maliyetini düşürdüklerinden bahseden Çakır, istenilen güçte istenilen ölçülerde akü üretimi yaptıklarını belirtti. Çakır, “sözlerine şu şekilde devam etti;  “Bu da bizim yapacağımız ürünleri daha da kolaylaştırıyor. Bazen teknelerde akülerin konulacak yer ölçüleri, standart akülere uyum sağlamıyor. Bizim avantajımız is her güçte her ölçüde akü üretiyoruz. Yurt dışında yüksek fiyatlara satılan aküleri biz çok daha uygun bir maliyette üretiyoruz.”

EKOMAVI HER TEKNEYE ÖZGÜ DÖNÜŞÜM SUNUYOR

Ekomavi sahibi Özleyiş Çakır, sektörden farklı olarak bütün tekne modellerini kucakladıklarını belirtiyor. Tekneleri elektrikliye çevirmek için standart çözümleri tercih etmiyorlar. Bunun yerine tekne modeline uygun özel çözümler üreten Ekomavi, her teknenin ihtiyacının özel olduğunu vurguluyor. Ekomavi, ayrıca teknik danışmanlık hizmeti de veriyor.

Ekomavi’nin elektrikli motor yelpazesinde ürün çeşitliliğinin geniş olması her kullanıcıya hitap etmesini sağlıyor.

distan takma motorlar 300x122 1

DIŞTAN TAKMA MOTORLAR

Combi E-Thruster elektrikli dıştan takma motorları sağlamlıkları, şık tasarımları ve güvenilirlikleri ile karakterize edilen bir ürün. Ürettikleri motorlar uzun süreli kullanım için geliştirilmiş olup, birçok lokasyondaki kiralık teknelerde kullanımlarının kanıtladığı kadarıyla yüksek verimlilikte çalışıyor. Ekomavi’de bulunan E-Thruster hattı, 1 kW ila 15 kW arasında değişen farklı kapasitelerden oluşuyor ve hem kısa hem de uzun kuyruk versiyonunda dıştan takmalı motor veya yeke modeli olarak mevcut. Elektrik motorları, motorun kapasitesine bağlı olarak 24 ila 48 Volt DC akü voltajı kullanıyor.

POD MOTORLAR

Ekomavi’nin sunduğu Combi Nautic motorları, optimum tekne kullanımı keyfi için fısıltı kadar sessiz bir motor. Combi Nautic, Saildrive (ayrı dümenli sabit model) veya dümen ya da dümen gövdesine monte edilebilen Yönlendirilebilir POD motor (Yönlendirilebilir POD) olarak mevcut. Ekomavi’nin sahibi Çakır, POD’un örneğin özel bir çözüm olarak bir dümene de yerleştirilebildiğinden bahsediyor. Nautic hattı, 0,7 kW ila 3,5 kW arasında değişen farklı kapasitelerden oluşuyor. Elektrik motorları, motorun kapasitesine bağlı olarak 24 ila 48 Volt DC akü voltajı kullanıyor.

pod motorlar 300x205 1

İÇTEN TAKMA MOTORLAR

İçten takma motorları çeşitli kapasitelerde sunan Ekomavi, uzun süreli performans için üretilmiş ve yüksek güvenilirliğe sahip Combi Outboards’un tek ve çift tahrik olarak kullanılabilen modellerini bulunduruyor. 5 kW ile 50 kW arasında değişen çok çeşitli hava ve sıvı soğutmalı elektrik motorları var.

Ayrıca, Ekomavi’nin büyük güçler için 50 kW ile 150 kW arası ve daha büyük güçler için de ürünleri mevcut. Mevcut olanın yerini alacak bir motor (dönüştürme) veya kardan mili montajı dâhil eksiksiz bir set sunuyor. Tüm sistemleri kendi bünyelerinde geliştiriyorlar ve son müşteri için neyin önemli olduğunu bildiklerinden sistemleri pratik, kompakt, tak&çalıştır özellikte ve kurulumu kolaydır.

icten takma motor 300x225 1    icten takma motorlar 300x205 1

HİBRİT

Ekomavi’nin ürün yelpazesinde bulunan diğer bir ürün olan Combi hibrit motorları, elektrikli tahriki bir yanmalı motorla birleştirmek için hibrit bir çözüm sunuyor. İçten yanmalı motorunuzla yelken açtığınızda, elektrik motoru pil takımını şarj etmek için bir jeneratör olarak çalışıyor. Bu şekilde nispeten küçük bir pil takımı kullanılabiliyor. Combi Hibrit motorlarının kurulumu kolay ve tüm modellerin tak&çalıştır özelliğine sahip olduğundan bahseden Çakır, uygun bir braket ve gergi mekanizması yardımıyla hibrit motoru mevcut içten yanmalı motora kolayca monte edebildiğini belirtiyor.

JET DRIVE

Jet drive sistemlerde Combi motor sistemleri uygulanmaktadır. Alamarin-jet sistemine uyumlu montaj ekipmanları standart hale dönüştürülmüştür. Alamarin-jet sistemi Alamarin AJ 180/185 ile 50 kW 144 VDC motorla beraber kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Ekomavi’nin ürün yelpazesinde bulunan çeşitlilik birçok tekne yapısına uyumlu hale gelmelerini sağladıklarını ve tekne üreticilerinin çözüm ortağı olmaya hazır olduklarını gösteriyor.

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap