Ad image

Kutup gezginleri için özel bir yelkenli: Pelagic 77

Kapalı alanlara özellikle yer verilen çift direkli ve çift makineli teknenin iskeleti de burulmalara karşı sık postalarla güçlendirildi.

Eski bir Round The World yarışçısı ve kutup maceraperesti Skip Novak’ın deneyimlerinden yararlanarak ABD’li süperyat tasarımcısı MCM’nin kurucularından Tony Castro tarafından çizimleri tamamlanan Pelagic 77 tam bir “vahşi su yelkenlisi”.

Zor koşullarda kullanılacağı için güvenliğin ve sağlamlığın ön planda tutulduğu, yelken kullanımının da basitleştirildiği 23.5 metre boyundaki bu devi üreten ise Hollandalı KM Yachts.

Bu özel tasarım keşif yelkenlisi, lansmanı 2003 yılında yapılan, Arctik sularda ve Antarktika’da keşif kiralama teknesi olarak kullanılan serinin önceki üyesi Pelagic Autralis’in “evrim geçirmiş” üst versiyonu olarak tanımlanıyor.

Elektrik aksamı tamamlandıktan sonra suya indirilecek olan Pelagic 77’nin 2020 sonlarına doğru kuzeyin zorlu şartlarında keşif turlarına çıkması planlanıyor.pelagic 77 skip 300x216 1
GÖVDENİN BURULMA RİSKİ ORTADAN KALDIRILDI

Aluminyum gövdeye sahip Pelagic 77’nin buzullar arasında güvenle seyir yapabilmesi için iskeleti, sık aralıklarla yerleştirilen postalarla güçlendirilerek burulma olasılığının giderilmesi hedeflenmiş.

Ayrıca soğuk iklim koşullarında kullanılacağı için kapalı yaşam alanlarına fazlasıyla yer verilmiş. 12 kişinin rahatlıkla yaşayabileceği teknenin kıç altındaki büyük salonu ise dizel yakıtla çalışan bir soba tarafından ısıtılıyor. Bu soba aynı zamanda teknedeki ısıtma sisteminin de merkezi.

Ayrıca uzun ve “vahşi sularda” yapacağı seyirde karşılaşılabilecek olası teknik sorunların giderilebileceği bir bakım-onarım atölyesi de düşünülmüş.

Pelagic 77’nin dikkat çeken diğer özellikleri de şöyle sıralanıyor:

Çift direkli arma ve yelken planı, güçlü rüzgarlarda ve sert denizlerde teknenin kolay yönetilmesi amacıyla oldukça basit tasarlandı. Teknede furling sistemli üç Cenovası var.

Bir keşif gezisinde vinçlere fazla görev düşeceği düşüncesinden yola çıkılarak mandar vinçleri direk üstüne yarleştirilmiş. Ayrıca baş tarafta demir için güçlü bir ırgat yer alıyor. Kokpitin iskele ve sancak taraflarında da 4’er vinç mevcut.

Teknedeki çift dizel makineden güç alan çift uskurda, pervane koruma sistemi de bulunuyor.

Karbon direkleri rahatlatmak amacıyla uydu ve navigasyon antenleri kıçtaki blankete yerleştirildi. Matafora sistemi, çift RIB taşıyabilecek şekilde planlandı.

Teknenin iç mekanında dayanıklılık ve bakım kolaylığı açısından bambu mobilyalara ağırlık verildi.

Hem özel kullanım, hem de ticari kiralama amacıyla kullanılması düşünülen teknede her biri iki kişilik 6 kamara mevcut. Duruma göre 12 kişilik yatak kapasitesi ek ranzalarla 18’e çıkarılabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Tam Boy: 23.52 m
Su Hattı Boyu: 20.40 m
Genişlik: 6.31 m
Draft (max): 4.30 m
Draft (min): 2.15 m
Motor: 2 x Yanmar 118 kW
Ana Yakıt Tankı: 8.210 lt.
Günlük Yakıt Tankı: 250 lt.
Temiz Su Tankı: 3.055 lt.
Ek Su Tankı: 1.310 lt.
Yedek / Atık Yağ Tankı: 200 lt.

YACHTLİFE&TRAVEL

Yorum yap