Ad image

Saltanatın Son Cumhuriyetin İlk Yatı: Ertuğrul

 

Henüz Cumhuriyet kurulmadan evvel satın alınan Ertuğrul, Osmanlı Devleti Padişahı II.AbdülHamid’in siparişi üzerine, İngiltere’de Armstrong, Michell & Co Tersaneleri tarafından inşa edilerek, 1904 yılında Osmanlı Bahriyesi’ne teslim ediliyor. Ertuğrul, bu tarihten sonra saltanat yatı unvanıyla kullanılmaya başlanıyor.

Saltanatın son, Cumhuriyet’in ilk yatı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla beraber resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti adını alan yeni Türkiye yatı kullanmaya devam etme kararı alıyor ancak bu kez artık saltanat yatı olarak değil, “Cumhurbaşkanlığı Yatı” olarak kullanılıyor.

Ataturk odasi ertugrul 300x200 1

Bu unvan ile ilk görevini 1 Temmuz 1927 yılında icra eden yat, Atatürk’ü sekiz yıl sonra tekrar misafir etme şansını yakaladığı tarih notlarında ifade ediliyor. Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere İstanbul’dan ayrılan Mustafa Kemal Atatürk, Ertuğrul’a ancak sekiz sene sonunda dönme imkanı yakalıyor.

Kurtuluş Savaşından sonra Atatürk, Ertuğrul ile çok severek izlediği Moda’daki deniz şenliklerine katılmış ve Marmara’da birçok geziye katıldığı biliniyor. Bunun dışında devlet yatı olan Ertuğrul,  ülkemizi ziyaret eden çeşitli yabancı hükümdarlar ve devlet başkanlarının da ağırlanmasında büyük rol oynuyordu.

Görenleri kendine hayran bırakıyordu

Boyu 79 metre, genişliği ise 8.3 metre olan Ertuğrul, 2 bin 500 beygir gücüne sahip buhar makinesi barındırıyordu. 21 mil hızla giden Ertuğrul, dekorasyonu ve mobilyaları ile kendine hayran bıraktırıyordu. Birinci Dünya Savaşı’na kadar kullanılan yat, uzun bir süre demirlenerek kullanıma kapatıldı. 1924 yılında tekrar hayata geçirilerek, Atatürk’e hizmet vermeye başladı.

Ataturk kamarasi ertugrul 300x199 1

Ertuğrul parçalara ayrıldı

Atatürk’e verdiği hizmetlerden sonra bir kez daha demirlenen Ertuğrul, 1937 yılında emekli oldu. İlhami Söker tarafından satın alınan yat önce Haliç’e bağlandı. 22 yıl bekleme süresinden sonra Ertuğrul, 1960 yılında sökülerek parçalandı. Ana makinelerinden biri, başka bir gemi için kullanıldı.  Bugün bile Atatürk’ün, Ertuğrul’da kalan eşyaları müzede sergileniyor.

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap