Ad image

SCANNER MARINE: SCANNER ENVY 1200 HT

SCANNER MARINE: SCANNER ENVY 1200 HT

İyi yapılmış gövdeye sahip bir teknenin, yüksek performanslı güç aktarım mekanizmasına ihtiyacı yoktur. Teknik açıdan mükemmel tekneyi ararken bize rehberlik etmesi gereken varsayım; sürtünmeyi en aza indirgeyen su hatlarına sahip ve farklı hava koşullarında dahi sorunsuz seyredebilen bir gövdeye sahip olmasıdır. Sky Marine’in, Türkiye distribütörü olduğu Scanner Marine’e ait Envy 1200 modelinin deneme seyrinden çıkan sonuçlar gösteriyor ki; teknenin sahip olduğu özellikler, çok az beygir gücü ile gerçekten sıra dışı bir performans sunmasına olanak sağlıyor. Gelin hep beraber bu deneyimi birinci ağızdan dinleyelim:

SCANNER ENVY 1200 HT

ENVY 1200 HT’ye Maggiore Gölü’nde geç bir öğleden sonra biniyoruz.

Sonbahar renkleri teknenin beyaz görünümüne yansıyarak ilgi çekici bir manzara yaratıyor.

Bu peri masalı ortamında limandan ayrılırken motorlar rölantide çalışmaya başlıyor ve sanırım bu itiş gücü ile nasıl gideceğini merak ediyorum.

Bu seviyedeki bir tekne için 850 beygir güç çok fazla değil. Teknenin gerçek bir iç mekânı, tik güvertesi ve dolu bir yakıt deposu var: çalışır durumda, toplamda yaklaşık 8 ton olacağını tahmin ediyorum. Elimi gaz kontrol düğmelerine koyup ileri ittiğimde, Scanner öne doğru fırlıyor ve beklenmedik bir kolaylıkla sudan çıkıyor.

İnanamayıp duruyorum ve tekrar aynı sonucu almak için tekrar deniyorum. Minimum su üzerindeki kayma 10 ila 11 deniz mili arasında!

 

Sert bir şekilde hızlanıyorum ve maxi R.I.B. 20, 30, 40 öne doğru fırlıyor ve durmuyor. Göz açıp kapayıncaya kadar 45 deniz miline ulaşıyoruz. Sonra iki dıştan takmalı motoru sınıra kadar ayarlıyorum ve 47,4 deniz mili azami hızı okuyorum: inanılmaz!

Scanner Envy 1200 HT’nin sert tavanı çok iyi tasarlanmış; bu hızda bile rüzgâr koruması mükemmel. Bugünkü hava 10-12 derece olmasına rağmen üşümeden seyir yapabiliyoruz.

Bu gerçekten mükemmel bir his.

 

Hızı tekrar 30 knot’a kadar düşürüp, önce geniş sonra dar bir dizi dönüşler yapıyorum ancak tekne hiç etkilenmeden, sanki rayların üzerindeymiş gibi gitmeye devam ediyor.

Suda daireler çizerek dalgalar oluşturuyorum. Sonra hız kesmeden dalgalar üzerinden geçiyorum. Tekne yükseliyor ve mükemmel gövde yapısı sayesinde dalgaların üzerinde rahatça alçalıyor.

 

Detaylar ile Scanner ENVY 1200 HT

Yeni Scanner ENVY 1200 HT gövdesi ile bizi hayrete düşürürken, güvertesi de kesinlikle daha az değil. Walkaround güverte özelliklerini Maxi –Riblerdeki güverte ile harmanlamayı başaran; böylece güvertede mükemmel hacim elde edebilen bir tasarım ve ergonomi şaheseri ortaya çıkıyor.

 

Kokpitin kenarına yerleştirilmiş iki basamak sayesinde hem içeride, ön tarafta yüksek tavan boşluğu hem de dışarıda, güvertede ön güneşlenme terasının geniş sınırlarının oluşmasını sağlıyor. Kıç tarafa gelince, merkeze konumlandırılmış, hareket ettirilebilir sırtlık sayesinde kolayca güneşlenme terasına dönüştürülebilen; aynı zamanda dört kişiye kadar tam bir konfor içinde, açık havada yemek yeme olanağı sağlayan oturma grubu ve masa var. Daha ileride, tam mutfak ünitesini barındıran, diğer tarafında ise iki pilot koltuğu ve gösterge panelinin yer aldığı orta kabin bulunuyor.

Hepsinden önemlisi, bu Maxi-Rib’i en çok karakterize eden özellik, yukarıda hem gölgelik hem de hava koşullarından koruyan Hard Top’un, ön camın devamı sayesinde ön güneşlenme güvertesine kadar uzanmasıdır. Solda, yukarıda bahsedildiği gibi ön güvertesi sayesinde boyut olarak şaşırtan alt güverteye iniş var. Ayrıca içeride, iskele tarafında bir kanepenin yer aldığı, koridor ve sancak tarafında ayrı bir duş ile donatılmış büyük bir banyo var.

Ön tarafta yer alan büyük boy bir yatak Scanner Envy 1200 HT’nin içini zarif bir şekilde tamamlıyor ve on iki metreye rağmen çok daha büyük bir teknenin konforunu sunuyor.

 

İnşaa kalitesinin hem güverte üstünde hem de altında her yerde kolayca görülebilmesi, uzun yıllardır ortalamanın üzerinde tekneler üreten bu ikonik tersanenin teknelerini ayıran en önemli özellik. 

 

 

 

 

Yorum yap