Ad image

Sezon Bitti, Kışlama Vakti Geldi! Kışlamada nelere dikkat etmelisiniz?

Bir kış daha geldi çattı! Şimdi tekneler için dinlenme zamanı. Bu tüyolar, bu kış çok işinize yarayacak.
Not: İçerik, Saral Yatçılık firmasından Seçkin Saral ile hazırlanmıştır.

KAPAK 2 300x216 1

ALT TEMİZLİK

Teknemizi karaya aldığımızda her ne kadar zehirli boya yapmış olsak da özellikle su giriş-çıkışlarında, metal aksamlarda oluşan kekamozlar, korozyonlar, yosun tabakaları temizlenmeli tıkanıklar varsa açılmalıdır. Ara katmanların giderleri açılmalı kuru kalması sağlanmalıdır.

MOTOR SOĞUTMA SUYU

Kış aylarında donma riski oluşabilecek motor soğutma suyu tahliye edilmeli, antifirizler gözden geçirilmelidir. Dıştan takma veya kuyruklu motorlarda ise blok içinde dolaşan tuzlu suyu temizlemek için motor tatlı su ile çalıştırılmalıdır. Bu sürenin motor normal çalışma sıcaklığına ulaşana kadar yapılması doğru olandır. Motor bloku içinde veya manifoltta kalan sular bir pompa yardımı ile tamamen tahliye edilmelidir.

WhatsApp Image 2021 10 22 at 11.49.53 225x300 1

YAKIT

Küçük tekne veya botların tankı portatif olanlarında yakıt tamamen boşaltılabilir, temizlenip kuru bırakılabilir. Teknenin yakıt tankının sabit olduğu durumlarda tank içinde su buharı oluşup korozyona yol açmaması için tank tamamen doldurulmalı ayrıca yakıtın tortu ve sakızlaşmasını önlemek için tanka yakıt stabilizörü koyulmalıdır. Boş yakıt tankı contaların kurumasına, sonrasında sızıntı riski oluşmasına sebebiyet vereceğinden tercih edilmemektedir.

MOTOR YAĞI VE FİLTRESİ

Teknenin motor yağını değiştirmek için gelecek sezon beklenmemelidir. Eski yağdaki nem ve asitler motor çalışmazken de motora zarar verir. Bu sebeple motor yağını tekneyi kışlamaya bırakmadan değiştirmek motorun ömrünü uzatacaktır. Motor yağı çalışma sıcaklığında daha akıcı olacak ve tahliye sırasında kolaylık sağlayacaktır. Akabinde motor yağ filtresinin motor üreticisinin tavsiye ettiği ve onay verdiği filtre ile değiştirilmesi uygundur.

WhatsApp Image 2021 10 22 at 11.30.51 169x300 1

ŞANZIMAN YAĞI

Şanzımana eskimiş conta veya keçelerden su girebilir. Buradaki nem ve asit dişlilerde korozyon ve aşınmaya sebep olabilir. Şanzıman yağı da kışlamaya alınmadan önce değiştirilmelidir. Değişim yapılırken alt tıpa yavaşça açılır. Tıpa açıldığında önce su geliyorsa conta ve keçe değişimleri de yapılmalıdır.

MOTOR PARÇALARI YAĞLAMA

Kışlamadaki teknenin motoru uzun süre çalışmayacağı için motor bileşenlerindeki yağ tamamen sızarak kartere inecektir ve motor parçaları tamamen yağsız kalacaktır. Motor içi hareketli parçalar özellikle birbirine yakın çalışanlar metal-metal teması sebebiyeti ile korozyona uğrayabilir. Bu nedenle ilk çalışmada aşınmalar meydana gelebilir. Kullanılacak olan “özel garajda koruma yağı” uygulaması ile bu aşınmanın önüne geçilecektir.

MEKANİK PARÇALARIN YAĞLANMASI

Mekanik parçalar da uzun süre hareketsiz kalacağı için bu elementlerin de yağlı olduklarından emin olunmalıdır. Dümen, trim, flap gibi hareketli donanımların gresörlükleri kontrol edilmeli, kaliteli marin gresler kullanılmalıdır.

WhatsApp Image 2021 10 22 at 11.50.18 225x300 1

GÜVERTE VE BORDO TEMİZLİĞİ

Tekne temizliğine denizde gösterilen özenin karada da gösterilmesi gerekmektedir. Tekne üzerinde kalacak olan toz, kir veya herhangi bir yabancı cisim bulunduğu yerde kalıcı izlere,  geçmesi zor lekelere yol açabilir. Krom ve parlak yüzeylere wax sürmek nemi iterek korozyonu önleyecektir. Ayrıca kabinlere nem alıcı bırakmak rutubeti engelleyerek tekne içerisinde oluşabilecek küflenme riskini ortadan kaldıracaktır.

ÖRTÜ

İmkân varsa kapalı bir hangar tekneyi güneşten, nemden, çiğden koruyacaktır. Ancak iyi malzemeden yapılmış bir kışlık branda da iş görecektir. Kışlık brandanın hava akışı az ise güneşli havalarda branda açılarak tekne havalandırılmalıdır.

Dip Not: Bunlara Dikkat Edin

Teknelerin denizde kışlama yapması karada kışlama yapmasından çok daha farklıdır. Denizde kışlamada yukarıda yapılan birçok işlem yapılamamaktadır. Dolayısıyla tekneyi denizde tam anlamıyla hareketsiz bırakmak ve motoru uzun süre çalıştırmadan bekletmek sağlıklı değildir. Bu yüzden periyodik olarak teknede torna-çark yapılmalıdır.

WhatsApp Image 2021 10 22 at 11.50.52 225x300 1

Son yıllarda tekne sektörüne gösterilen yoğun talep nedeniyle denizciler alternatif kara park, kışlama ve bot parklara yönelmiştir. Tercih edilen bu yerlerin güvenliğine ve güvenirliğine dikkat edilmelidir. Bu işletmelerle ilgili gerekli araştırma yapmadan veya referans almadan sadece fiyat bazlı tercih yapılmamalıdır. Teknenin denizden alınıp taşınması, yerleştirilmesi, bakımı ve korunması detaylı olarak sorgulanmalı, mümkünse yerinde görülmelidir.

Deniz sektörü dışarıdan her ne kadar pahalı bir hobi gibi görünse de teknenize göstereceğiniz özenle masraflarınız azalacak, zamanla edindiğiniz tecrübelerle işçilik maliyetleriniz düşecektir.

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap