Cila bakımı, tekne yüzeyini korumak için yapılır. Cilası yapılan tekneler gıcır gıcır parlar. Böylece hem tekne sahipleri keyiflenir hem de tekneler bir sonraki cila bakımına kadar güvende olur. Mert Boyacılık firmasının genel müdürü Erol Şahin, cila bakımı hakkında verdiği ipuçlarla tüm okuyucularımıza ışık tuttu.
Cilayı Doğru Uygulayın
Baharın gelmesiyle birlikte eş zamanlı olarak deniz tutkunlarının tekne bakım ve onarım için deniz taşıtlarını karaya çekmeleri gerekir. Detaylı bakımdan geçen teknelerimizin göze hitap etmesinden dolayı en önemlisi diyebileceğimiz bakımlarından biri; zemini oluşturan jelkot veya boyanın ağır deniz ve hava şartlarından korunabilmesi için cila yardımı ile birlikte zemin ve dış ortam arasında ince bir katman oluşturarak, korumayı maksimum düzeyde arttırmak olacaktır. Cila işleminde önemli olan hususlardan bir tanesi; uygulanacak zeminin pas, kir, yosunlu tabaka ve çeşitli deniz suyu lekelerinden arındırılıp, zemine yedirilerek yapılmasıdır.
Ciladan Sonra Yanlış Ürünler Kullanmayın
Cila uygulama işlemi pasta işlemine benzerliği olmadığından mütevellit, jelkot ve boyayı eritmez. Sadece bir katman oluşturup, muhafaza eder ve bunun ömrü mevsim ve kullanış şartlarına bağlı olarak en az iki ve üç ay gibi bir süre devam eder. Teknemizi, ağır çözelti içeren sıvı köpüklü sabun ve benzeri maddelerle yıkadığımız takdirde koruyuculuğunu masada bulunan suyu bir bez ile silermiş gibi alıp götürmüş olabiliriz. Bu konuda tavsiyemiz; hafif etken maddeli veya cilalı şampuan kullanmanız olacaktır. Bu durumda, uygulanan cila işlemi de uzun ömürlü ve sağlıklı olacaktır.
Cila Denizden ve Havadan Korur
Günümüzde cep telefonlarımızın ekranlarına taktığımız kırılmaz camlar ile teknemizin zeminine uyguladığımız cilayı rahatlıkla bağdaştırabiliriz. Cilanın en büyük avantajları; kışın yağan asitli yağmurlar, teknemizin motorundan çıkan egzoz gazları, tuzlu deniz suyu, yakıcı güneş ışığı ve güvercin kalıntılarına karşı zeminimizi dış etkenlerden koruması olacaktır.
YACHTLIFE&TRAVEL