Ad image

ASBAŞ Üretimde 1 Milyar 277 Milyon TL’ye Ulaştı

 

antalya Serbest bolgesi zeki gurses 300x169 1

Ülkemizde kurulan ilk serbest bölgelerden biri olan Antalya Serbest Bölgesi, ivmeyi her gün yukarı taşıyor. Bölgenin üretim ve ihracat kapasitesi kayda değer oranlarda artış gösterirken, bölge daha büyük başarılar için bir yandan hazırlık yapıyor. ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgeye dair birçok detayı okuyucularımızla paylaştı.

Bölgenin üretim  ve ihracat kapasitesi nedir?

“Bölgemizde 55’i yerli olmak üzere 83 firma bulunuyor. 2020 yılında ticaret hacmimiz yüzde 8 artış göstererek, 777 milyon dolardan 840 milyon dolara yükseldi.

Yat sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 44 adet ve sektör 2150 kişiye istihdam sağlıyor. İstihdam konusunda yat firmaları başı çekiyor. Ayrıca medikal ve elektrik-elektronik sektörleri de istihdam, üretim ve ticaret hacmine ciddi katkı sağlıyor.

Ticaret hacmimiz ve üretim kapasitemiz her geçen yıl daha da artarak, 2020’de de pandemiye rağmen, yükseliş grafiğini sürdürdü. Tatil tercihlerinin değişmesi ile bireysel yatlara talepte artışlar yaşanırken, medikal sektörde hizmet veren firmalarımız da tam kapasite çalışmaya devam ettiler.  Ayrıca ticaret yaptığımız ülke çeşitliliği de artıyor. Ticaret hacminde OECD ülkeleri başta gelmekle birlikte Asya’dan Amerika’ya, Afrika’dan Orta Doğu’ya birçok ülke ile ticaretimiz var.”

Antalya Serbest Bölgesinin bugüne kadarki sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu zamana dek kaç yat ihraç edildi?

“Bölgemizde 2000 yılından itibaren 442 yat üretilip sahiplerine teslim edilirken, 37 tanesi 2020 yılında sahiplerine ulaştı. Aynı zamanda yat boylarında da yıllar içerisinde çarpıcı gelişmeler yaşadık. Önceleri kapasiteler 30 metre iken şu anda 70 metre yatların üretimi kolaylıkla yapılabiliyor. Tabii ki bu da yatların ürettikleri katma değerlerde artış demek. Yat üretiminde toplam satış değeri 1 milyar 277 milyon dolara ulaştı.”

antalya Serbest bolgesi 300x169 1

Antalya Serbest Bölgesine 14 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Bu yatırımın getirisi hakkında ne öngörüyorsunuz?

“Yatırımlarımızın amacı; bölgemizdeki hareketliliği ve trafiği daha da arttırmak. Altyapı yatırımlarımızla bölgemizdeki firmalar çok daha kaliteli hizmet almaya başlayacak ve rıhtım bölümünde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımızla özellikle yat firmalarının ticaret hacmine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kurulumu devam eden 560 ton kapasiteli travel lift, Nisan ayı içerisinde hizmet vermeye başlayacak. Ship Lift projemizin ise Haziran sonuna kadar bitmesini öngörüyoruz. Ship Lift kapasitemiz ise 2000 ton. Bu projeler ile bölgemizde çok daha büyük yatlar yapılıp suya indirilebilecek. Rıhtım boyumuz ise 235 metreden 295 metreye çıkacak. Bu sayede yat bağlama kapasitemiz artarken sağlayacağımız hizmetle çok daha fazla müşterinin odak noktası haline geleceğiz.”

Ne gibi talepler alıyorsunuz?

“Yat sektöründe aldığımız talepler 70-80 metreleri aşmaya başladı. Yatırımlar öncesi kapasitemiz 50 metreydi. Yatırımlarımıza hız verme sebeplerimizden biri de bu. Ayrıca bakım onarım için de çok talep var. Bu talepleri karşılayabilmek için de hem rıhtım boyumuzu arttırıyoruz, hem de ship lift ve travel lift ile karaya çekilecek yat boyunu 90 metreye çıkartarak, ağırlıklarda da 2000 tona kadar yükseltiyoruz.”

antalya serbest bolgesi travel lift 300x225 1

560 ton kaldırma kapasiteli travel lift ve 2 bin ton kaldırma kapasiteli shiplift ile Türkiye’de bir ilk olmayı amaçlıyorsunuz. Bu yatırım yat sektörüne ve diğer sektörlere nasıl yansıyacak?

“Antalya Serbest Bölge’deki yat üreticilerimiz dünya çapında hizmet veren, dünyanın dört bir yanına ihracat yapan firmalar. Bu yatırımlarımız tamamlandığında da dünyanın en iyi firmaları ile eşit derecede hatta daha yüksek standartlarda hizmet almaya başlayacaklar. Yatırımların sağladığı kolaylıkla hem zamandan hem de maliyetten kazanacaklar. Bu yatırımlar sadece üretimde değil, bakım onarım hizmetlerinde de artışa neden olacak. Daha fazla yat sahibi yatlarının bakım onarımı için Antalya’yı tercih edecek. Tabii burada Antalya’nın coğrafyası, iklim koşulları ve özellikle turizmde dünya markası olması çok önemli. Kim yatının bakımı yapılırken aynı zamanda da Antalya’da tatil yapmak istemez ki. Hem doğrudan hem de dolaylı yollarla Antalya’mızın ve ülkemizin, ticaret hacmi, istihdamı ve turizmine net katma değer sağlayacağımız projeler bunlar.”

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap