Ad image

Bunlara Dikkat Edin! İşte Teknelerde Bakım Onarım Tüyoları

 

z4m marin tekne onarim bakim 225x300 1

Yaz geliyor, güneş kendini göstermeye başladı. Hatta, ülkenin güneyi şimdiden yaza merhaba dedi. Peki, bu durum tekneleri nasıl etkiliyor? Tabii ki, teknelere düzenli olarak bakmak gerekiyor. Keyifli teknelerin biraz nazlı olduğunu söyleyebiliriz. Z4M Marin firmasından yat bakım onarım uzmanı Onur Doğan Özgit, teknecilere yeni sezon için güzel tüyolar verdi ve önemli uyarılarda bulundu. Firma, yedek parça ve malzeme temini, teknik servis ve bakım-onarım alanlarında hizmet veriyor.

Tuzlu Su Buharı Çok Tehlikeli

Öncelikle tekne sahibine düşman olan tuzlu su buharını ele alalım. Rutubet ile birleşerek oluşan tuzlu su buharı; teknenin mekanik ve elektrik kısımlarına büyük hasar verir. Pas ve oksidasyona maruz kalan kısımlarına müdahale etmek elbette ki faydalı olacaktır. “İşleyen demir ışıldar” atasözü tekne için çok uygun bir söz değildir. Teknede yaz-kış personel bulundurmalı, tekne kuru tip ısıtıcılar ile havalandırarak teknenin içindeki bu rutubet izole edilmeye çalışılmalıdır. Bu ve benzeri önlemler alırsanız,  tekneniz sağlıklı olur.

z4 marin yat bakimi 165x300 1

Özellikle kışları sık devreye alınmayan: motor, mekanik ve de elektriksel aksamlarda oluşan bu tuzlu su buharı ve verdiği hasarları absorbe etmek amaçlı periyodik servis kontrolleri yapılmalıdır. Hasta olmadan evvel doktora gitmek gibi mesela.

Yağlayıcı Spreyler Ekipman Ömrünü Uzatır

Teknede bulunan ana makine, jeneratör, ırgat, baş pervane, klima pompası, hidrafor vs gibi elektromekanik ekipmanların (kollektör, burç, rulman vb.)  mekanik parçaları ile (röle ve kontaktör, bağlantı ekipman ve aksesuarları vb.) elektrik devrelerindeki pas ve okside temasını azaltacak koruyucu ve yağlayıcı spreyler ile ekipmanların kullanım ömrü arttırılır.

Her Parçayı Kontrol Edin

Sezon hazırlığında ana ve yardımcı makinelerin (yağ , filtre, tutya, impeller, kayış̧, hortumlar, kelepçeler, deniz suyu alış vanaları,  filtreler )  yıllık periyodik bakımları, onarım ve yenileme gibi işlemleri yapılır. Ayrıca teknenin akü şarj ve deşarj kontrolleri ve kapasitelerinin ölçüm kontrolleri yapılmalı,  topraklama sistemi,  sahil -jenaratör voltaj beslemeleri kontrol edilmeli, tekne üzeri tüm ekipmanların verim ve performansı servis tarafından değerlendirilmelidir: hatlarda iletim sorunu var mı, ekipmanların çalışma akım ve voltaj değerleri normal mi?

z4m marin yaz bakimi tekne 300x225 1

Tekne Çocuk Gibidir

Tekne sadece binilip gezilecek bir deniz vasıtası değil, sürekli ilgi bekleyen şımarık bir çocuk gibidir. İlgisizliği asla affetmez, terk edildiğinde de intikam alır. Teknede denizi iyi bilen, aynı zamanda kısmi mekanik ve elektrik bilgisi olan, işlerle ilgili sürekli bir personel bulundurulmalı ya da teknede yaşamaya devam edilmelidir. Yoksa, sıfır ve çok kaliteli bir tekne dâhi alsanız uzun süre ilgilenilmediğinde pek çok arıza baş gösterecek, maliyetli ve süre alan bir tablo ile oluşacaktır. Bu maliyetli ve süre alan işler yapılmadan tekne mevcut haliyle kullanılmaya kalkışılırsa da , başınıza çok büyük tehlikelerin gelebileceğini önemle belirtmek isteriz.

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap