Ad image

Çevre Yönetimi Açısından Marina ve Yatlarda Mavi Bayrak Programı

Plajlar ve marinalar için Mavi Bayrak programı, Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı (Foundation for Environmental Education, FEE) tarafından yürütülmektedir. Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Mavi Bayrak programı ilk defa 1985 yılında Fransa’da başlatılmıştır. Mavi Bayrak uygulaması, atık su arıtma ve yüzme suyu kalitesini kapsayan kriterler temelinde kıyı belediyelerine verilmiştir. Avrupa’da 1987’den beri ve Avrupa dışındaki bölgelerde 2001 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Bugün Mavi Bayrak, küresel bir program olarak, her geçen gün artan sayıda ülkenin katılımıyla birlikte çevre koruma ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunan bir programdır.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü

masal yatcilik sailing egitimleri 300x216 1

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (United Nations World Tourism Organisation) tarafından 2006 da yayınlanan bir raporda, 1987 yılında, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle, Mavi Bayrak, atık yönetimi, kıyı planlaması ve koruma gibi diğer çevre yönetimi alanları da dahil olmak üzere, AB Yüzme Suyu Direktifinin uygulanmasında kullanılmıştır. Yıllar içinde daha katı ve bütünsel kriterler benimsenmiştir. 2006 yılında bu kriterler, şu anda tüm katılımcı ülkelerde uygulanan tek bir uluslararası belgede birleştirilmiştir. Bugün Mavi Bayrak, halk, karar vericiler ve tur operatörleri için yaygın olarak tanınan bir eko-etikettir. Mavi bayrak uygulaması hem uluslararası hem de ulusal açıdan sadece bir ödül değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik kavramı içinde Dünyamızın gelecek nesillere aktarılmasının, belirli standartlar içinde, korunmasına da katkı yapan bir programdır. Mavi Bayrak programında; engellilere yaşam hakkı tanınması kapsamında olanaklar sağlanması yanında programın artan istihdam ve herkes için tüm sıhhi koşulların uygulanması, eko sistem ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve STK, halk ile kamu ve özel sektör işbirliği de, denizin olanaklarından yararlananların sayısını arttırmaktadır. Bu gelişmeler doğrudan, ülkenin kalkınmasına da katkı yapmaktadır.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)

llumaryat tekne cam filmi 300x216 1

T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Mavi Bayrak Programı konusunda ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın finansal (Sağlık Bakanlığı’na analizler için) ve teknik desteği, Sağlık Bakanlığı’nın teknik desteği ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) iş birliği ile yürütülmektedir. Bu projenin Uluslararası yönü ise Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education, FEE) dır. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) 1993 yılında, Turizm Bakanlığı önderliğinde, Mavi Bayrak Programı’nın ülkemizde de başlatılabilmesi amacı ile kurulmuştur.

Yatlarda mavi bayrak uygulaması

Bu çabalar sonucunda; 2004 yılında yürürlüğe giren yeni marina kriterlerine çevre eğitimi ve çevre yönetimi odaklı bir anlayış getirilmiştir. Buna ek olarak marinalarda Mavi Bayrak ön plana çıkmış ve bu marinalarda özellikle güvenlik Çevre Yönetimine geçiş açısından ilk girişimler olarak ortaya çıkmıştır. Yatlarda mavi bayrak uygulaması; Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından Dünya’da 2004 yılında, Türkiye’de ise 2007 yılında başlatılmıştır. Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilirlik kavramı ve doğanın korunması bağlamında bu düşüncenin bir ürünü olarak, çevre yönetimi marinalar için uluslararası açıdan yetkili olan kuruluş Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı, 38 kriter belirlemiştir. Bu kriterler, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre; 4 ana grupta toplanmıştır:

  1. Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği.
  2. Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi.
  3. Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması.
  4. Çevre Yönetimi

Bu kriterler marinalara mavi bayrak il ödüllendirilmesinde temel olarak belirlenmektedir. Bakanlık verilerine göre ülkemizde bu kriterleri sağlayan plaj, yat ve marinalara 1 yıl süreyle Mavi Bayrak verilerek ödüllendirilmektedir. Mavi Bayraklı plaj, marinalar ve yatlar; Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından internet ortamında yayınlanarak tüm dünyaya duyurulmaktadır. TÜRÇEV’in verilerine göre; Türkiye’de 2020 itibariyle mavi bayrağa sahip, 486 mavi bayraklı plaj, 22 mavi bayraklı marina, 7 mavi bayraklı yat bulunmaktadır. T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan, aşağıdaki tablodan da görülebileceği gibi; 46 ülke içinde 2020 yılı itibariyle, Hollanda, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya ve Hırvatistan’dan sonra 7. sırada yer almaktadır.

ÖZEL HABER

Prof. Dr. Serap İncaz/KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK BÖLÜMÜ

YACHT LIFE & TRAVEL

 

Yorum yap