Ad image

LazyBag seçimi ve diğerleri

Sevgili Yacht Life Travel okurları merhabalar ,
Bütün yelkencilerin en iyi korumak ve kollamak istediği ekipmanının en başında gelen Yelkenimizi korumak kullanmak kadar önem taşımaktadır. Lazybag sistemi yelken çantasından daha kolay kullanımı ile uzun yıllardır çoğu yelkencinin kullandığı ve rahatlıkla yelken açıp kapatırken hayatımızda büyük bir önem taşıyan sistemlerdendir. Lazybag 3 değişik sistemle yapılmaktadır.
resim 2 300x225 1Birinci sistem;
Teknelerin üzerinde orijinal olarak gelen sistemdir. Bu sistem yapımı en kolay ve takıp sökerken en çok uğraşılan sistemdir. Artıları ve eksileri bulunmaktadır. Artıları aslında tamamen maliyeti ile alakalıdır. Diğer sistemlere göre daha az maliyetli olması ile tekne üreticilerininde en çok tercih ettiği sistem olarak kabul görmüştür. Bom’un ortasındaki yuvaya yelken takılmadan önce lazybag’in ortasına dikilen fitil adı verdiğimiz malzemenin girmesi ile sabitlenmektedir. Yukarı LazyJack sistemi ile çekilmesi için yanlardan takılan balenler sayesinde sabitlenir ve yukarı doğru gerdirildiğinde lazyBag gergin bir şekilde durur. Bu sistemin eksilerine gelecek olursak
Takması ve çıkarması zordur. Her seferinde yelkeni ya yana yatırıp alt tarafından takıp çıkartmak gerekir yada yelkeni açıp önce LazyBag takılıp veya sökülüp tekrar yelken kapatılır.
Ön tarafa yapılan Lastikli bölüm yelkenin ön kısmını tam olarak kapatmaz ve yelkenin ön kısmında bazı yerler açık kalabilir.
Orijinal tekne ile birlikte gelen LazyBag’lerde ortada kapatmak için dikilen fermuarın üzerinde hiçbir koruma olmadığı için Fermuar ne kadar kaliteli olursa olsun Güneş ışığına maruz kaldığı için kısa zamanda dişleri kırılmaktadır veya yanındaki kumaş kısmı yıpranmaktadır.
Ortaya fitil dediğimiz malzeme ile takıldıktan sonra yelkenin bütün ağırlığını Lazybag taşıdığı için erken yıpranma ve yırtılmalar görülmektedir.
resim 5 300x199 1İkinci sistem,
Teknenin Bom’unun yanına Aluminyum ray takılarak yapılan sistemdir. Bomun yan kısımlarına Tekli Aluminyum ray Pop perçin ile sabitlenerek LazyBag Birinci sistemdeki gibi tek bir parça yapılmak yerine iki ayrı parça şeklinde yapılır ve Her parça Fitilin Aluminyum rayların içine girerek sabitlenmesi ve Balenleri yerleştirdikten sonra yukarıya doğru çekilmesi ile gerginliği sağlanmasıdır. Bu sisteminde artıları ve eksileri bulunmaktadır. Ancak Eksileri Birinci sisteme göre daha azdır. Aslında en büyük Eksisi Bomun yanlarına yaklaşık 25-30 cm aralıklarla delik delinmesi ve pop perçin ile sabitlenmesi yani Boma delik delinmesi en büyük eksisidir. Bunun dışında Birinci sistemdeki çoğu Eksi yönler bu sistemde Görülmemektedir. Örneğin
Takması ve çıkartması çok kolaydır. Ne yelkeni açıp kapamak nede başka birşeye ihtiyaç vardır. Bomun yanında olduğu için kolaylıkla sökülüp takılabilir.
Ön taraftaki Lastikli bölüm yerine Ceket dediğimiz sistem yapılarak yelkeni % 100 olarak güneş ışığından koruyabiliriz.
Fermuarın üstüne Kapak yapılarak Fermuar koruma altına alınabilinir.
Birinci sistemdeki gibi bütün ağırlık Lazybag’in üzerine gelmez , bütün yük Bom’un üstündedir ve LazyBag sadece Bom’un yanlarında Duvar görevi görerek yelkenin yanlara doğru devrilmesini önlemektedir. Bu sayede LazyBag’in yıpranması gecikmektedir ve daha uzun ömürlü olmaktadır.
resim 6 300x225 1Üçüncü Sistem;
Daha çok En yeni ve en meşakkatli sistemdir. Daha çok yelken açıp kapatırken yelkenin LazyJack iplerine takılmaması ve daha rahat açılıp kapatılması için tasarlanmış bir sistemdir.
Bu sistemde Bom’un yanlarına kalın alüminyum borular takılarak bom’un yanlara doğru dahada genişlemesi sağlanmıştır. Bu sayede yelken açıp kapatırken hiçbir sorunla karşılaşılmaz.
Eksi olarak yapılırken çok fazla emek ve işgücü harcanmaktadır. Maliyetide o oranda fazladır.
LAZY BAG YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sözüm meclisten dışarı, ama bilindiği gibi ülkemizde her eli makas tutan tente ve döşemeci ustadır. Burada asıl iş ya işin ehlini bulmak yada işi bilen işi yaptıracak kişi olmaktır. Öncelikle hangi sistemi yapacağınıza karar vermelisiniz. Yukarıda yazılanlar size en azından sistemlerle ilgili biraz bilgi vermiştir diye ümit ediyorum. Bunun yanında Lazybag yapımında dikkat edilmesi gerekenlerin en başında seçilecek sistem ikinci olarak kullanılacak malzeme!
Malzeme seçmek tamamen sizin bütçenize ve ne kadar uzun süre bu tenteyi kullanmak istedğinize bağlıdır. Bu işin Tekne sektöründeki en iyi malzemesi Sunbrella’dır. Özellikle LazyBag yapılırken Sunbrella Marine Kullanmak daha iyi bir seçimdir. Öncelikle ülkemizde bilinen bir yanlışı düzeltmekle başlamak isterim bu konuya , Sunbrella bir markadır. Aslında ürün gerçek ismi Akrelik Kumaştır. Ancak ülkemizde marka ürüne ismini verdiği için (Kağıt Mendil Yerine SELPAK demek gibi ) herkes (bunun içinde Tente ustalarıda dahil) Sunbrella’yı Akrelik kumaş sanmaktadır ve bütün kumaşlar için Sunbrella denilmektedir. Sunbrella dışında belli başlı en az 7-8 tane değişik firma vardır. Tabiki onlarında içinde kaliteli olanları ve çok kalitesiz olanları vardır. Ancak Sunbrella Bir markadır ve sektördeki en Kaliteli Markaların başında gelmektedir. Burada bir parantez açmak isterim , bununla ilgili birçok soruyla karşılaştığımız için sizide bilgilendirmek isterim.
Sunbrella’nın gerçek olduğunu nasıl anlarım?
Valla ne yalan söyleyeyim çok dikkatli değilseniz anlayamazsınız. Çünkü piyasada öyle ürünler varki bütün hepsinin renkleri Sunbrella’ya benzemektedir. Sadece İşi yapan ustayla anlaştıktan sonra Sunbrella’nın o renginden bir örnek alın yada Kotologdan iş bittiğinde kontrolü onunla yapın diğer firmaların renkleri ile çok az ton farkları vardır oradan anlayabilirsiniz . Bu söylediğim Marine için geçerlidir plus olan altı extra plastik malzemesi olan malzemede daha kolay anlayabilirsiniz çünkü Sunbrella’nın altındaki plastik rengi ile diğerlerinin renkleri birbirinden farklıdır. LazyBag ile devam edersek; sistemi , malzemeyi ve rengini seçtikten sonra;
Yukarı çekmek için kullanılacak olan Balen (yuvarlak olmalı) minumum 18 mm kalınlığında olmalıdır.
LazyBag’te en çok ağırlık taşıyan yerler yelkenin en ağır olduğu ön kısımdadır. Ön kısımın içine extra olarak PVC (680 gr en iyisidir) takviye yapılması işin uzun ömrüne ömür katar.
Fermuar üzerine kapak yapılması (fermuarı korumak için)
Ön kısıma ceket sistemi yapılabilinir ancak bu opsiyoneldir tamamen kullanıcıya göre değişebilir. Onun yerine lastikli parça daha büyük şekilde yapılabilinir.
LazyBag’in alt kısmına Pfifer (batyline Marka en kalitelisidir) dikilmesi. Bu dikilirse Yelkenin içinde kalan su daha hızlı tahliye olur ve içinde kalan su veya kışın yağmurdan dolayı rutubet yapmaz alttan gelen hava sayesinde yelkenin yeşil renge dönmesi de engellenir.
Bu bilgiler ışığında LazyBag yaptıracağınız zaman en azından yapacak kişiye daha kaliteli bir iş yaptırabilir ve uzun yıllar LazyBag rahatlığını yaşayabilirsiniz.
resim 7 300x225 1DAHA BAŞKA NELER YAPILABİLİNİR?
Teknede uzun süre kalınca güneşin yakıcı etkilerinden kurtulmak için herkes en kolay ve pratik gölgelik sistemini kendine göre düşünmektedir. Herkes kendi bütçesine göre gölgelik yapmaktadır. Kimisi evdeki çarşafını kullanır kimisi Ikea’dan aldığı ucuz malzemelerle tekneyi güneşten korur kimisi de çok daha fonksiyonel ve rahat kullanımlı gölgelik sistemleri yaptırır. Lazybag seçiminde 2. sistemi seçtiyseniz eğer tekli ray yerine Çiftli ray Kullanırsanız Rayın üst kısmını LazyBag alt kısmını ise gölgelik için kullanabilirsiniz. (veya LazyBag’e Fermuarda dikilebilir fakat çok sağlam olmaz) Bu raydan yana doğru çıkan gölgelik sistemi ön çarmıh teline, arkada ise eğer varsa davids veya arka çarmıh teline yada en kötü ihtimalle biminiborusna sabitlenerek çok daha kullanışlı olabilir. Aynı zamanda tenteye yapılacak olan 15-20 cm’lik bir saçak ile daha fazla gölge alanı sağlayabilirsiniz. Aslında bu tarz işlerin yapımının sonu yoktur. Hatta isterseniz yapılan saçağın alt kısmına Fermuar dikerek onunda altına demonte şekilde Pfifer (Delikli Gölgelik malzemezi) dikilip vardavela telinin üstüne 5 cm kalana kadar bir ilave gölgelik ile bütün teknenin güneşten korunmasını sağlayabilirsiniz. Hatta kullanmadığınız zamanlarda tenteyi rulo şeklinde sararak Bom’un yan tarafına fermuarlı bir şekilde yapılan kapağıyla sabitleyebilir ve o şekilde yelken bile yapabilirsiniz. Burada kullanılacak malzeme seçimine gelirsek. Bu iş için Lazybag ile bir bütünlük sağlamasını isterseniz eğer Sunbrella’nın Furling Malzemesini kullanabilirsiniz. Oldukça hafif bir malzeme olduğu için çok rahat edersiniz. Aynı zamanda Mehler firmasının AirTex malzemesi bu iş için oldukça iyidir ancak Akrelik bir kumaş olmadığı için Lazybag ile aynı hissiyatta değildir. Fakat çok hafiftir sadece gölgelik için çok iyi bir malzemedir. Yanlara Pfifer (delikli gölgelik malzemesi) Malzemesi güneşi %70 oranında kesmektedir ve Delikli olduğu için güneşi keser ama yanlardan gelen rüzgarın içeri girmesini sağlar ve tentenin altında sauna havası yaşamaktan kurtulursunuz. Umarım verdiğimiz bilgiler yararlı olur. Pruvanız neta, rüzgarınız bol olsun…

Yasin Karabulut-Karabulut Döşeme

YACHTLİFE&TRAVEL

Yorum yap