Ad image

Nilay Susulu’nun Çizgisini Bütün Dünya Tanıyor

 

nilay susulu dizayn yat nilay susulu 231x300 1

“Şık ve güzel yatları daha şık bir hale getirmek nasıl mümkün? “ diye düşünüyorsanız eğer bu işi bir profesyonele bırakın ve sonuçları hayranlıkla izleyin. İşte, böyle profesyonel bir tasarım bakışına sahip olan Nilay Susulu halı, kumaş, deri ve el yapımı halı ve kilimleriyle tekneleri baştan yaratıyor. Susulu, Türk Mitolojisi’nde “deniz kızı” anlamına geliyor. Adeta tasarımcı bu iş için yaratılmış! Yaklaşık 15 yıldır Avustralya, Amerika, Hindistan, İran ve Orta Doğu ülkelerine tasarımlar yapan tasarımcı, İtalyan deri markası Marine Leather, Fransız halı markası Dickson Rug ile yaptığı ortak marine projeleri sayesinde Avrupa’da da adından söz ettirmeye başlamış. Deniz ve doğadan ilham alan tasarımcı ”Onlar rotamı belirliyor” dediği yat tasarımcılarının çok sıkı takipçisi. Nilay Susulu aynı zamanda son bir yıldır Türkiye ve yurt dışından birçok öğrenci ve tasarımcıya eğitimler veriyor. Dünya çapında tanınan çizgileri ve yarattığı trendlerden bahsettiğimiz Nilay Susulu röportajıyla hem eğlenecek hem de harika ipuçları yakalayacaksınız.

-Özel el dokuması kilim ve halılarınızdan bahseder misiniz ?

“El dokuması halı ve kilimlerimi hem müşteri odaklı projeler nezdinde hem de kendi markamız MAİSO’NS Faint Main için üretimler yapıyoruz. Müşteri odaklı projelerde, gelen kritikler doğrultusunda desen ve kalite çalışmaları yapıp, numune üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretim onayı alınca seri şekilde dokumaları yapılıyor. İstanbul, Muğla, Osmaniye, Mardin, Hindistan, Nepal, Pakistan ve İran’da özel olarak atölyelerimizde dokunuyor.

Her bir el dokuması ürün doğal malzemelerle hazırlanan özel boya ve liflerden geliştiriliyor. Numune ve üretim süreci birebir takip ettiğim gerekli durumlarda üretime müdahale ettiğim bir süreci kapsıyor. Tasarımı ve dokusuna müdahil olmadığım hiçbir ürünü gerçek anlamda sahiplenip ticaretini yapmam mümkün değil. Benim için el dokuması halı ve kilimin olmazsa olmazı;  doğal yünleri, kök boyaları içeriyor olması ve dokuma için gerekli olan lifi asıl menşei neresi ise oradan tedarik edip orada üretmek. Hem maliyet hem de doğallık anlamında bu bana tam anlamıyla bir randıman sağlıyor.

Koleksiyon anlamında ise kendi markamda hangi sezon hangi coğrafya konseptini çalışıyorsak o doğrultuda ürünler geliştirmeyi hedefliyorum.

MAİSO’NS markamızın açılış koleksiyonu İskandinav Tarzı evler. Bu sebeple daha natural toprak tonları, beyaz, krem ve tonları ana renklerimiz. Yünün çok keçeleşmeden işleme girmiş dokularını kullanıyoruz. Hav yüksekliği 10 mm geçmeyen el dokuması kilimler üzerine çalışıyoruz şu sıralar. Hindistan’daki atölyelerimiz bu anlamda bize en doğru ürünü en iyi terminlerle tedarik ediyorlar.”nilay susulu hali kilim kumus 293x300 1

-Tekneye kilim ve halı seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

“Tekne için öncelikli tercihim vinil halılar. Üst yüzeyi tamamen tekstil tabanlı olan Dickson Rug Collection serimiz marine sektöründe vazgeçilmezler arasında yerini koruyor. Vinil halıların ısıya, suya, dış darbelere, yanmaya olan direnci uzun yıllar gönül rahatlığı ile kullanım imkânı sunuyor. Büyüklerimizin tabiri ile “Ömürlük Halı” ama yeni nesil…

Yat projelerimde kullanmaktan keyif aldığım, hem sağlık hem de geri dönüşüm konusundaki özelliği sebebiyle bir diğer kalite de Tencel halılar. İpeği andıran dokusu, sınırsız tasarım imkânı ile ister parça halı ister duvardan duvara halı olarak çok sık kullanıyorum. Tencel halılardan yaptığım projeler özellikle yatların iç mekânlarında ev konforunu aratmıyor.

Teknelerimize halı ve kilim seçerken mekânın insan trafiği çok fazla önem arz etmektedir.

Kalabalık nüfusların söz konusu olduğu  tur gemileri ve yatlarda özellikle duvardan duvara tencel, sisal ve yün karışımı kalitelerin 7-8 mm geçmeyecek hav yüksekliğinde kullanılmasını öneriyorum. Duvardan duvara halı kaliteleri modeli itibari ile zemine çabuk alışması, bulunduğu zemine zarar vermemesi, kayma, potluk oluşturma gibi riskleri ortadan kaldırılması sebebi ile yoğun insan trafiği hakim mekânlarda güvenle tercih edilebilir.

Şahsi alanlarımızda ise dekorasyonumuza uyum sağlayacak, tamamlayacak şekilde özgürce seçim yapabiliriz. İster duvardan duvara makine halısı, ister el dokuması kilimler veya halılar olsun güvenle kullanılabilir. Parça halı ve kilimlerde kaymazlık endişesini gidermek için halının altına Underlay ya da halıların uç kenarlarına gerçek deri aparatlar dikimle ilave edilir. Bu noktada çok basit ama çok sık yapılan bir hatadan bahsetmek istiyorum. Uç iç kenarlara uygulanan bu aparatların özellikle gerçek deri olmasına özen gösterilmelidir. Zira suni derilerin üst yüzeyi itibari ile PVC kaplama oldukları için kaymazlık etkisine faydası olmamaktadır.”

nilay susulu yat dizayn 244x300 1

-Halı, kilim ve kumaş seçiminde yapılan hatalar nelerdir ?

“Dekorasyon tasarı aşamasındayken her bir detay zincirleme birbirini tamamlayacak nitelikte dizayn edilmektedir. İç mimarlarımıza sıklıkla önerdiğim bir konu; herhangi olumsuz bir durumda mekânda ürün değişimi söz konusu olacakmış gibi alternatif kalitelerle ilerlemek gerektiği üzerine. Alternatif kalite ne demek? Dekorasyonu tamamlayan halıda herhangi bir sebeple bir süre sonra değişim ihtiyacına gidildiğinde aynı ürünü bulamama riskine karşı yerine alternatif ürün proje tasarı aşamasındayken belirtilmedir. Bu sonradan oluşacak ebat kalite ve renk anlamında uyum sağlamama ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Halı ve kumaşlarımız üretim aşamasındayken aynı tasarım bile olsa kazan farkı, dokuma ve sıklık farkı dediğimiz durumlar söz konusu olmaktadır. Bu küçük detaya dikkat ettiğimiz takdirde mekânda ileriye dönük mevcut konsepti koruyarak yeni bir bakış açısı estetik kazandırmış oluyoruz.”

Tüm bunların dışında yatların açık alanları için dış mekân özellikli ürünler seçmeye özen göstermeliyiz. Güneşe, suya, yanmaya dirençli kumaş ve halı kaliteleri üzerlerindeki apreler sayesinde uzun ömürlü olmaktadırlar.”

-Halı ve kilimlerde renk seçimi önemli midir ?

“Evet önemlidir. Mekânın aldığı gün ışığı ve yansıması ile kumaşlarımızı ve halılarımızı günün farklı saatlerinde farklı tonajlarda görmekteyiz. Özellikle koyu renkler siyah füme gibi direkt olarak gün ışığını çeken yapısı itibari ile gözümüze farklı yansımalar yapacaktır. Bu durum hem gözümüzü yoracak hem de yanındaki kombin renklerin de tonuna etki edecektir. Koyu renkleri gün ışığını çok fazla alan alanlarda kullanmaktan kaçınmalıyız.

Ben tekne dış mekân tasarımlarımda açık maviler, griler, beyazlar kısacası; gün ışığı ve denizin tonlarının birbirini tamamlayan renkleri kullanmayı tercih ediyorum. İç mekânlarda da özel bir istek söz konusu değilse birkaç ton koyulaşacak şekilde ilerliyorum.”

nilay susulu yat dizayninda nelere dikkat edilmeli 300x289 1

-Tekneler için ürettiğiniz marine koleksiyonunuz hakkında bilgi verir misiniz ? Koleksiyonda öne çıkan detaylar nelerdir?

“Marine koleksiyonumu halı, kumaş ve deri anlamında 3 kategoride geliştirdim.

Hav yüksekliği özel tasarım boyutunda 10 mm -12 mm tencel iplikten duvardan duvara halı kaliteleri geliştirdim. Hem su itici hem geç tutuşurluk apreleri ile de dokuyu zenginleştirdik.

Kumaş koleksiyonumu denizcilerin de yakından tanıdığı Sunbrella markasından tekne minderleri, yastıkları tasarladık üzerlerine nakış işlemeleriyle kişiye özel ve projeye özel estetik değerler kattık.

Bir diğer çok önemli yatırımım ve beni marine konusunda yurt dışında çok önemli bir noktaya taşıyan Marine Leather markası ile imzalamış olduğum distribütörlük anlaşması. Distribütörlük konusuna gelmişken çok önemli bir başka detayı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Normal şartlarda ilgili markalar distribütörlük verdiği firmalardan katalog satışı yapılmasını bekler fakat benim şahsi girişimlerimle bu konudaki tüm anlaşmalarım ilgili firmalara tasarım yapmamı da kapsıyor. Pazarlamacı kimliği ile değil tasarımcı kimliğimiz ile projelere hayat vermek bizim için zor ama çok keyifli bir yolculuk. Bu anlamda da Türkiye’de tek olduğumuzu biliyoruz.

Marine Leather ile çalışmalarımız doğrultusunda, gerçek derileri işleyerek hazırladığımız koleksiyon eşsiz tasarımları ve kalitesiyle dünyada adını en iyi yat markalarında görmekteyiz. Böylesi özel bir markayı Türkiye’ye getirmekten mutluluk duyuyorum. Bizlerde burada derilerimize dijital baskı ile müşterilerimize sınırsız tasarım yapabilmenin keyfini yaşatacağız.

Marine Leather markası bildiğinizin aksine yatlarda dış mekânda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir yapıya sahip. Su itici, geç tutuşurluk gibi özellikleri ile yat sektöründe bu yıldan itibaren çok sık adını duyacağız.”

nilay susulu el yapimi hali kilim kumas 1 233x300 1

-2021’de halı, kilim, kumaş ve deri trendlerinde bizi neler bekliyor?

“Bu yıl ve yakın gelecekte vinil halıları, tencel halıları, ekolojik kumaşları, natural lifleri, faklı özellikteki natural liflerin karışımdan elde edilen kaliteleri çok sık göreceğimiz natural bir çağa merhaba diyoruz.”

-Halı, kilim ve kumaş ve deri üzerine eğitimler veriyorsunuz. Bu eğitimlerden bahseder misiniz ?

“2020 Ağustos ayından bu yana verdiğim eğitimlerime hem Türkiye’den hem yurt dışından birçok öğrenci, tasarımcı, yat tasarımcısı dâhil oldu. 1 haftalık eğitimlerimizde tüm tekstil ve ve halı kalitelerinin lif özelliklerinden, marka ve müşteri odaklı koleksiyon geliştirme, bir desen tasarımı üretime nasıl teslim edilmelidir başlıklarından oluşan konuları anlatıyorum. Eğitimlerimiz 1 hafta. Birebir eğitimle başlayıp, katılımcılarımızla aramızda sonsuz bir bağa dönüşüyor. Her bir katılımcımız istedikleri takdirde iş yönlendirmesi de yapıyoruz. Pandemi döneminden sonra eğitimlerime Türkiye’de ve yurt dışında teklif aldığım tasarım okulları ve üniversitelerde devam edeceğim. Bunun yanında birebir eğitimlerimizde kendi çatımızın altında devam ediyor olup, yeni eğitim programları ile de destekleyeceğiz.”

YACHTLIFE&TRAVEL

Yorum yap