Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi Hizmete Girdi
T. C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının resmî web sayfasında yapılan açıklamalara göre, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi, ülkemizin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) açılan beşinci deniz kapısı olarak hizmete alındı. Bakanlığa bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bu önemli proje, 350 metre uzunluğundaki iskelede yolcu tekneleri, yatlar, feribotlar ve deniz uçaklarının yanaşmasına uygun olarak inşa edildi.
Aynı açıklamalarda, Anamur Limanı’nın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen denetimler sonucunda Uluslararası Liman olarak belgelendirildiği ifade edildi. 12 Aralık 2023 tarihinde işletme amacıyla Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına devredilen iskele, 15 Mart 2024 tarihinde Mersin Valiliği tarafından Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Denizcilik Turizm Ticaret ve Anonim Şirketi’ne kiralandı. Şirket tarafından yapılan ek yatırımlar ve ardından gerçekleştirilen denetimler neticesinde, Anamur Limanı’nın uluslararası liman statüsüne kavuştuğu bildirildi.
Anamur-Girne rotasının, Türkiye ile KKTC arasındaki en kısa mesafeli deniz rotası olarak hizmete başladığı ve bu mesafenin iki saatten daha kısa sürede kat edilebileceği vurgulandı. Ayrıca, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından verilen Hat Uygunluk Yazısı ile Anamur İskelesi’nden KKTC’’nin Girne Limanı’na yolcu seferlerinin başladığı belirtildi.
Türkiye Ana Karadan Yavru Vatana
Bu yeni iskele ile, genişletme çalışmaları süren Mersin Limanı’nın yanında Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi, Mersin’i denizcilik sektörü için daha da önemli bir merkez haline getirdi. Bakanlığın yaptığı açıklamalarda, denizlerin Türkiye için sahip olduğu büyük önem bir kez daha vurgulandı.